تولید قهوه با روش‌های مناسب با طبیعت

ردپای کربنی در زنجیره تأمین قهوه

تولید قهوه با روش‌های مناسب با طبیعت

تغییر روش کشت قهوه، برداشت، و مصرف آن می‌تواند انتشار کربن را تا 77 درصد کاهش دهد!

  • این مثال را در نظر بگیرید، کاشت یک کیلوگرم قهوه‌ی عربیکا و صادرات آن به طور میانگین 15.33 کیلوگرم کربن تولید می‌کند. حالا با مدیریت مصرف آب و انرژی و با استفاده از کودهای شیمیایی کمتر و صادر کردن آن از طریق کشتی‌های باری می‌توانیم انتشار گازهای گلخانه‌ای را به 3.51 کیلوگرم در هر کیلوگرم قهوه کاهش دهیم.
  • یک فنجان قهوه اسپرسو 0.28 کیلوگرم ردپای کربنی دارد، اما اگر دانه‌های قهوه به صورت بوم‌پایدار تولید شوند، انتشار کربن به 0.06 کیلوگرم کاهش پیدا می‌کند.
  • استفاده از جایگزین‌های غیرلبنی شیر به سبز شدن قهوه‌ی سفید کمک می‌کند.
  • بو دادن دانه‌های قهوه در همان محل کشت و برداشت موجب کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای ناشی از حمل و نقل می‌شود.
  • تولید برق از طریق منابع تجدیدپذیر در طول مراحل فرآوری به کاهش کربن کمک می‌کند.
  • رشد قهوه اگر هماهنگ با درختان باشد باعث کاهش انتشار کربن می‌شود.
  • عدم استفاده از لیوان‌های کاغذی نیز کاهنده‌ی انتشار کربن است.

روش پایدار و پیش‌رو

تهدید جهانی تنوع زیستی، سلامت اقتصادی، ایمنی غذا، و سلامت عمومی محرک‌های کشاورزی پایدار هستند. روش‌های کشاورزی پایدار موجب ترویج حفاظت از محیط زیست، دوام اقتصادی برای کشاورزان و مسئولیت اجتماعی در سراسر زنجیره ارزش می‌شود. شاخص عدالت کالا نشان می‌دهد که تقریباً 90% از تولیدکنندگان کمی کمتر از 5 درصد از قیمت قهوه‌ی تولید شده‌ی خود را بدست می‌آورند. صنعت قهوه با مسائل زیست محیطی مانند آلودگی آب، جنگل‌زدایی، و نقص حقوق بشر آسیب دیده است. گواهینامه‌هایی  وجود دارد که اطمینان می‌دهد قهوه‌ی مصرفی شما از کشت دانه تا تبدیل شدن آن به یک فنجان قهوه به طور اخلاقی تولید می‌شود. طرح‌های صدور گواهینامه شخص ثالث از سیستم‌های نظارتی مهمی هستند که در صنعت قهوه اجرا می‌شوند. این گواهینامه به مصرف‌کننده درباره‌ی ویژگی‌های محصول آگاهی می‌دهد. در بخش تولیدی قهوه گواهینامه‌های متعددی داریم. گواهینامه اتحادیه رین فارست (Rainforest Alliance) سندی است که استانداردهایی برای قهوه‌ی سازگار با محیط زیست تعیین می‌کند. قهوه‌ی استارباکس طرح مبتکرانه‌ی «سیاره مشترک» را ایجاد کرده است که در آن اهدافی برای محیط زیست، منابع اخلاقی، و مشارکت جامعه مشخص کردند. نوآوری در ترکیب مسئولیت اجتماعی با اهداف راهبردی تجارت باید هدایت‌کننده‌ی پایداری محیطی و تضمین‌کننده‌ی آینده‌ی سیاره باشد.

محاسبات ردپای کربنی در زنجیره‌ی تأمین قهوه

اگر قرار باشد قهوه‌ی پایدار تولید کنیم، باید بدانیم که گازهای گلخانه‌ای در کدام مرحله از تولید انتشار می‌یابد. این کار با تجزیه و تحلیل ردپای کربنی چرخه حیات انجام می‌شود. روش ارزیابی چرخه حیات تمام فعالیت‌های تولید، فرآوری، توزیع و مصرف محصول را مشخص می‌کند و سپس اثرات هر مرحله را تعیین می‌کند. این روش دارای استاندارد ایزو 14000 است و 4 مرحله دارد:

  1. هدف و حوزه: چیزی که مطالعه قصد ارزیابی آن را دارد
  2. موجودی: مقدارسنجی کردن ورودی‌ها (منابع مصرف شده) و خروجی‌ها (انتشارها)
  3. ارزیابی تأثیر: از ورودی‌ها و خروجی‌ها به منظور تعیین میزان آسیب زیست محیطی نقشه‌برداری کنید
  4. تفسیر: ارزیابی نتایج

55 درصد از ردپای کربنی در مرحله‌ی کشت و فرآوری مزرعه، 30 درصد در مصرف، و 15 درصد باقیمانده از طریق حمل و نقل و دفع زباله تولید می‌شود. ردپای کربنی مقدار گازهای گلخانه‌ای منتشرشده توسط محصول یا فرآوری آن توضیح داده می‌شود. ردپای کربنی فقط روی انتشار گازهای گلخانه‌ای تمرکز دارد، درحالی که تجزیه و تحلیل چرخه‌ی حیات ردپای کربنی تمام جنبه‌ها از قبیل آلودگی آب، غنی کردن آب، مسمومیت، و مصرف انرژی را دربرمی‌گیرد.

کاهش ردپای کربنی

انتشار کربن در هر مرحله از زنجیره‌ی تأمین قهوه متفاوت است و این مسئولیت هر کدام از ذی‌نفعان در زنجیره است که راهبردهایی ایجاد کنند و براساس آن اقداماتی انجام دهند.

  • استفاده‌ی بهینه از ورودی‌ها در مزرعه به ویژه کود
  • مدیریت صحیح فاضلاب در مرحله‌ی آسیاب کردن و استفاده از آن برای تولید بیوگاز که می‌تواند برای خشک کردن قهوه استفاده شود
  • حداقل استفاده‌ از آب و برق در فرآیند آسیاب کردن
  • رویکرد مشترک از بو دادن و خرده‌فروشی تا مدیریت انتشار گازهای گلخانه‌ای
  • استفاده از ترابری‌های بزرگ کشتی به جای هواپیمای باربری

علاوه بر این، راه‌های دیگری نیز برای کاهش ردپای کربنی وجود دارد

  • استفاده از مواد بازیافتی و کاهش بسته‌بندی برای صرفه جویی در مصرف آب، انرژی و مصرف.
  • اندازه‌گیری گرم‌کننده‌ی آب در دستگاه‌های اتوماتیک قهوه‌ساز
  • استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر به جای سوخت‌های فسیلی
  • بو دادن دانه‌های قهوه قبل از صادر کردن آن موجب کاهش ردپای کربنی در مرحله‌ی صادرات می‌شود
  • دارکشت‌ورزی که توقف/تجزیه کربن را با به اجرا درآوردن گواهینامه‌های پایدار افزایش می‌دهد

راه‌حل‌های قابل ردیابی زنجیره بستکی برای ردیابی کربن

قابلیت ردیابی به انتقال داده‌های پایدار در سراسر زنجیره‌ی تأمین نیاز دارد. قابلیت ردیابی زنجیره بستکی تضمین‌کننده‌ی تجارت قابل ردیابی در زنجیره ارزش است. اعتماد، شفافیت، و مسئولیت‌پذیری برای زنجیره ارزش قهوه از طریق ارتباط مستقیم کشاورز با بازار، اثبات ارگانیک بودن قهوه، استفاده از کدهای QR که داستان تولید قهوه را بازگو می‌کند، تأیید پایداری از طریق مدارک تغییرناپذیر دیجیتال و زنجیره بستکی بدست می‌آید.

مزایای زنجیره بستکی برای ردیابی کربن

  • اطلاعات شفاف و قابل ردیابی
  • کاهش هزینه‌ها
  • تجارت و بلااثرسازی کربن را تسهیل می‌کند
  • جمع‌آوری گزارشات دقیق و آمارها برای سیاست‌های آینده
  • پلتفرم‌های تبادل انرژی‌های تجدیدپذیر را توسعه می‌دهد
  • داده‌های دقیق، قابل اعتماد، استاندارد
Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram

سایر مطالب کافه ادونچر